Història

L’Orfeó fou fundat l’any 1907, i va mantenir la seva activitat fins I’any 36, començament. de la guerra. L’any 1969 neix la Coral Flonc que s’anomena així fins l’any 1976, en que s’adopta de forma definitiva el nom d’Orfeó Vilanoví. D’això, ja en fa 39 anys.

Jo encara no havia complert 16 anys quan juntament amb uns companys de solfeig, el Jordi Torrents (fill) i la Ma Josep Carbonell, vam ser admesos a la Coral Flonc. Des de llavors han passat 36 anys assajant, cantant i omplint d’experiències agradables i bones estones la meva vida.

Com en totes les entitats, a l’Orfeó hi ha temporades més bones que d’altres, però això no ha estat motiu de defalliment, ans el contrari, l’esperit cantaire s’ha mantingut ferm, malgrat tot i ens ha esperonat a continuar la tasca iniciada amb la mateixa il•lusió que antany. Per a mi era molt curiós el costum d’anar a cantar a l’Hospital de Sant Antoni o a la casa d’Empara amb dates tan assenyalades corn el dia de Nadal o de Reis, així com fer el concert del dia de Cap d’any, amb el seu corresponent assaig general el mateix matí, o el tradicional concert del dia de Sant Esteve al Foment Vilanoví.

Recordo amb molta simpatia, els Aplecs de la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC), que reunien a totes les corals de la delegació Penedès -Anoia -Garraf: no només cantaires, sinó també acompanyants, en una jornada de germanor i esperit català on tenia cabuda l’aprenentatge de noves partitures en un entorn molt agradable i motivador. L’Orfeó Vilanoví és una escola de cultura, on la gent es troba per gaudir cantant.

El diferent tarannà del directors que hem tingut al llarg d’aquests anys ha enriquit el repertori de cançons i augmentat la qualitat musical dels cantaires tot adaptant-se a les tendències del moment.
Si hagués d’anomenar algun valor de l’entitat de manera rellevant, d’una banda destacaria la bona convivència que regna dins l’entitat.

D’altra banda l’Orfeó Vilanoví és, des de sempre una entitat oberta, on hi té cabuda tothom que tingui ganes de cantar. És una entitat de cara a la ciutat i que col•labora en el seu ambient festiu participant del Carnaval (en les Comparses i organitzant el Moixó Foguer) i cantant en diverses celebracions i esdeveniments que tenen lloc a Vilanova.

No hem d’oblidar que un de les tasques de l’entitat és promoure amb les nostres cançons, la cultura del nostre país, la nostra ciutat i el nostre esperit Català.

Finalment un agraïment als Vilanovins, cantaires, directors i socis protectors, sense els quals no hauria estat possible complir aquest aniversari.

M. Cinta Roset i Armengol.